www.arte.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az ARTE Galéria története

Nyomtatás PDF

Az ARTE Galéria és Aukciós Iroda 20 éve foglalkozik műtárgyak, főként grafikák árverezésével, aukciók előkészítésével, lebonyolításával.

 

Az ARTE Galéria rövid története

 

1997. tavaszától működik a cég.


Akkor éppen 10 éve dolgoztam a magán műkereskedelemben, a Műgyűjtők Galériája Aukciósház galériavezetőjeként. 
A nyitáskor egy olyan piaci szegmenst kerestem, ami egyrészt a kedvemre való volt, másrészt a Galéria térbeli adottságai (40 , később 85 nm) 
lehetővé tettek: lassan elindultunk a grafikai műfajra való specializálódás felé.

A 20 év alatt 77 saját szervezésű aukciót rendeztünk. Néhány árverés kivételével csak papírmunkákat árvereztünk.

Több mint 14 ezer műtárgyat kínáltunk eladásra, és 9 300 körüli  művet adtunk el.


Voltak érdekes felkéréseink:

A 23. aukciónkon a 70-es évek egyik fontos kiállítóhelyének, a Józsefvárosi Kiállítóterem műtárgyegyüttesének eladása volt a cél.
AZ  aukcióhoz, egy fontos, szakirodalomnak számító katalógust sikerült szerkesztenünk!

Dési Huber Istvánné teljes hagyatékának (bútorok, iratok, műtárgyak) eladását vállaltuk a 34-es árverésünkön (87 %-os eladás).

Egy " Falfelszabadító festményaukció" volt a 38. árverésünk (anonim műgyűjtő profiltisztítás céljából adott el főleg enteriőrt ábrázoló műveket).

62. aukciónkon megtisztelő feladatként árvereztük el a Radnóti Miklósné hagyatékából származó 18 műtárgyat.

64. árverésünk pedig Ortutay Gyula néprajztudós  több mint 20 éve őrzött hagyatékának (maradékát) számolta fel óriási sikerrel.

Az aukciók közötti időszakokban rendszeresek voltak a kiállítások, melyek többsége művészhagyatékokból származott (Bartha László, Bernáth Aurél, Bolmányi Ferenc, Bor Pál, Galamb Grossova Erzsébet, Mersits Piroska, Molnár C. Pál, Móricz Margit, Veress Pál). Más részük egy-egy gyűjtő tulajdonából került a falra.
Az utóbbi 3 évben már izgalmas kortárs műveknek is teret adtunk (Bartl József, Bálind István, Sinkó István, Szikora Tamás).


A Galéria folyamatos üzemelése alatt, mint önálló árverező számtalan felkérésnek tettem eleget: egy-egy aukció előkészítésétől a kalapács utolsó koppanásáig, vagy csak az árverés levezetése volt az elvállalt feladatom. Sok üzleti, és legalább annyi jótékony árverést tartottam kézben.
A helyszínek közül néhány, ahol aukciót vezettem:
színházak (Merlin, Táncszínház, Új Színház), szállodák (Arany Bika, Boscolo, Flamenco, Gellért), múzeumok (Ernst, Szépművészeti), Papp László Sportaréna, Zeneakadémia és hajó a Dunán.

Voltak kihívó nagy feladataink kortárs művészek számára:
két pályázat teljes lebonyolítása a kiírástól az eredményhirdetésig:
az „Önarckép”  címűre 101 mű érkezett,  a  "Borcímke" tervezésre 76-an jelentkeztek. 
Mindkét eseményt sikerült a pályázók és a megbízók szempontjából is a legkörültekintőbben megszerveznünk.

Szakértőként a legnagyobb feladatot 2005-ben kaptam: a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány raktárkészletének eladására kértek tőlem  véleményt.
Tanácsomat megfogadva kezdték el az anyag aukcionálását. Az első néhány év képcsarnoki aukciójának összeállítását és árverezését is elvállaltam.
Ezek átlaga 90%-os eladási siker volt.

2013. július 1-től egy évig szüneteltettem a Galéria működését, mert  egy hetente árverést rendező aukciósház (Műgyűjtők Háza )  beindítását vállaltam el. Az első év bizonyította a cég létjogosultságát a műtárgypiacon.  2014 őszétől ismét az ARTE működtetése fontos a számomra, azóta fiammal , Gyurival dolgozom együtt.

A Galéria 20. születésnapjára  2017 nyarán összeállítottam egy albumot, melybe az árveréseinken szereplő,  számomra legkedvesebb tételek fotóit a kikiáltási és leütési áraikkal együtt gyűjtöttem egybe . A szerkesztés  során sok tényezőt kellett figyelembe vennem, például, hogy a kiválasztott tétel archív fotója nyomdai minőségű-e vagy sem. A terjedelem szabta határok miatt nem tudtam szerepeltetni kortárs művészektől munkákat, pedig sok kedvencem akadt köztük is.

A könyv november végén megjelent, egy sikeres összefoglalónak tartom a 20 éves munkánkról.

 

 

2017. december 1.

Marsó Diana