Elavult böngésző!

Ön egy régebbi böngészőt használ, hogy használni tudja az arte.hu új funkióit kérjük váltson frissebb verziójúra .

Árverésünk hamarosan kezdődik! Itt követheti
Árverésünk most zajlik

Az ARTE Galéria és Aukciós Iroda 20 éve foglalkozik műtárgyak, főként grafikák árverezésével, aukciók előkészítésével, lebonyolításával.

1997. tavaszától működik a cég.  Akkor már éppen 10 éve dolgoztam a magán műkereskedelemben, a Műgyűjtők Galériája Aukciósház galériavezetőjeként. 

A saját galéria nyitásakor egy olyan piaci szegmenst kerestem, ami egyrészt a kedvemre való volt, másrészt a Galéria térbeli adottságai (40 , később 85 nm) lehetővé tettek: lassan elindultunk a grafikai műfajra való specializálódás felé.

A 20 év alatt 77 saját szervezésű aukciót rendeztünk. Néhány árverés kivételével csak papírmunkákat árvereztünk. Több mint 14 ezer műtárgyat kínáltunk eladásra, és 9 300 körüli művet adtunk el.

Voltak érdekes felkéréseink:

  • A 23. aukciónkon a 70-es évek egyik fontos kiállítóhelyének, a Józsefvárosi Kiállítóterem műtárgyegyüttesének eladása volt a cél. Az aukcióhoz, egy fontos, szakirodalomnak számító katalógust sikerült szerkesztenünk!
  • Dési Huber Istvánné teljes hagyatékának (bútorok, iratok, műtárgyak) eladását vállaltuk a 34-es árverésünkön (87 %-os eladás).
  • Egy " Falfelszabadító festményaukció" volt a 38. árverésünk (anonim műgyűjtő profiltisztítás céljából adott el főleg enteriőrt ábrázoló műveket).
  • 62. aukciónkon megtisztelő feladatként árvereztük el a Radnóti Miklósné hagyatékából származó 18 műtárgyat.
  • 64. árverésünk pedig Ortutay Gyula néprajztudós több mint 20 éve őrzött hagyatékának (maradékát) számolta fel óriási sikerrel.

Az aukciók közötti időszakokban rendszeresek voltak a kiállítások, melyek többsége művészhagyatékokból származott (Bartha László, Bernáth Aurél, Bolmányi Ferenc, Bor Pál, Galamb Grossova Erzsébet, Mersits Piroska, Molnár C. Pál, Móricz Margit, Veress Pál). Más részük egy-egy gyűjtő tulajdonából került a falra.
Az utóbbi 3 évben már izgalmas kortárs műveknek is teret adtunk (Bartl József, Bálind István, Sinkó István, Szikora Tamás).

A Galéria folyamatos üzemelése alatt, mint önálló árverező számtalan felkérésnek tettem eleget: egy-egy aukció előkészítésétől a kalapács utolsó  koppanásáig, vagy csak az árverés levezetése volt az elvállalt feladatom. Sok üzleti, és legalább annyi jótékony árverést tartottam kézben.

Voltak kihívó nagy feladataink kortárs művészek számára:

két pályázat teljes lebonyolítása a kiírástól az eredményhirdetésig: az „Önarckép” címűre 101 mű érkezett, a "Borcímke" tervezésre 76-an jelentkeztek.
Mindkét eseményt sikerült a pályázók és a megbízók szempontjából is a legkörültekintőbben megszerveznünk.

Szakértőként a legnagyobb feladatot 2005-ben kaptam: a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány raktárkészletének eladására kértek tőlem véleményt.
Tanácsomat megfogadva kezdték el az anyag aukcionálását. Az első néhány év képcsarnoki aukciójának összeállítását és árverezését is elvállaltam. Ezek átlaga 90%-os eladási siker volt.

2013. július 1-től egy évig szüneteltettem a Galéria működését, mert egy hetente árverést rendező aukciósház (Műgyűjtők Háza ) beindítását vállaltam el. Az első év bizonyította a cég létjogosultságát a műtárgypiacon. 2014 őszétől ismét az ARTE működtetése fontos a számomra, azóta fiammal , Gyurival dolgozom együtt.

A Galéria 20. születésnapjára 2017 nyarán összeállítottam egy albumot, melybe az árveréseinken szereplő, számomra legkedvesebb tételek fotóit a kikiáltási és leütési áraikkal együtt gyűjtöttem egybe . A szerkesztés során sok tényezőt kellett figyelembe vennem, például, hogy a kiválasztott tétel archív fotója nyomdai minőségű-e vagy sem. A terjedelem szabta határok miatt nem tudtam szerepeltetni kortárs művészektől munkákat, pedig sok kedvencem akadt köztük is.

A könyv 2017 november végén megjelent, egy sikeres összefoglalónak tartom a 20 éves munkánkról.

Marsó Diana